Συμβουλές για μια καλύτερη ποιότητα ζωής με το γλαύκωμα

Συμβουλές για μια καλύτερη ποιότητα ζωής με το γλαύκωμα

Το γλαύκωμα αποτελεί μια συνηθισμένη ασθένεια των ματιών. Μπορεί να έχει συσχετιστεί με μεγάλες ηλικίες, αλλά οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένες ηλικίες.

Η μεγάλη σημασία των οφθαλμολογικών εξετάσεων για το γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το κάθε άτομο πρέπει να εξετάζεται τακτικά από οφθαλμίατρο. Μπορεί να ανιχνευτεί εύκολα και γρήγορα από έναν οφθαλμίατρο με τις τυπικές εξετάσεις, γρήγορα. Σημαντικό είναι να ειπωθεί και πως ο πιο συνήθης τύπος του αναπτύσσεται αργά και ανώδυνα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οράσεως αν δεν αντιμετωπιστεί. Η αντιμετώπιση, όμως, μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές και ανώδυνες λύσεις. Οπότε δεν έχει κανείς λόγο να αποφεύγει τέτοιου τύπου εξετάσεις.

Μπορεί να προληφθεί το γλαύκωμα;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες λύσεις για την πρόληψη του γλαυκώματος. Καθώς, όμως, άλλες ασθένειες και δυσλειτουργίες του ματιού, όπως η υψηλή μυωπία, μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση του γλαυκώματος, είναι πάλι καλό η οποιαδήποτε συνθήκη των ματιών να παρακολουθείτε από οφθαλμίατρο.

Επίσης, προτείνεται, ιδιαίτερα στα άτομα μεγάλης ηλικίας, να ρυθμίζουν την πίεσή τους, καθώς αφορά άμεσα το γλαύκωμα. Καθώς το γλαύκωμα σχετίζεται με την πίεση των ματιών, η σχέση πίεσης αίματος με αυτής των ματιών μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου στην εμφάνιση γλαυκώματος.

Συμβουλές για τους ήδη πάσχοντες

Αν κάποιος διαγνωστεί με γλαύκωμα, θα πρέπει, σε συνεργασία με τον θεράπον οφθαλμίατρο, να περάσει από μια σειρά εξετάσεων, για να αξιολογηθεί το ποια θα ήταν η καλύτερη αντιμετώπιση. Αυτό, λόγο και του ότι σε μεγάλες ηλικίες, κυρίως, το να συναντώνται περισσότερες από μία παθήσεις σε συνδυασμό με το γλαύκωμα, είναι κάτι συνηθισμένο.

Φαρμακευτική αγωγή για γλαύκωμα

Είναι σημαντικό για το κάθε άτομο με γλαύκωμα που ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, να είναι συνεπές με το να την ακολουθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει να υπάρχουν τα φάρμακα μαζί με τον ασθενή, όποτε αυτός ταξιδεύει. Επίσης, είναι πιο εύκολο να ακολουθηθεί η αγωγή, αν γίνει μέρος ενός προγράμματος ή μιας ευρύτερης ρουτίνας. Αν πρέπει π.χ. Ένα φάρμακο να προσληφθεί το πρωί, μπορεί να το παίρνει κάποιος με το πρωινό του ξύπνημα.

Τακτικοί έλεγχοι

Σε συνεννόηση με των γιατρό σας, θα πρέπει να κλείνεται τακτικά ραντεβού για εξετάσεις. Είναι καλύτερο να κλείνετε το ραντεβού πριν φύγετε από το ιατρείο για να μην ξεχαστεί. Επίσης, καλό είναι να γίνονται εξετάσεις πριν από μακρινά ταξίδια.

Τρόπος ζωής

Υπάρχουν κάποια πράγματα που ο κάθε ασθενής με γλαύκωμα είναι καλό να ακολουθεί. Από συνήθειες μέχρι και διατροφικές συμβουλές, κάποια πράγματα μπορούν να βοηθήσουν την ποιότητα ζωής του κάθε ασθενούς όσον αφορά το γλαύκωμα.

  • Το να παραμείνει κάποιος υγιείς είναι σημαντικό και για το γλαύκωμα. Η αποφυγή του καπνίσματος, το να υπάρχει άσκηση, η σωστή διατροφή και η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι όλα σημαντικά.
  • Προτείνεται να καταναλώνονται υγρά, σε διαστήματα με απόσταση μεταξύ τους, αλλά και να περιορίζεται η κατανάλωση αλατιού, για να ρυθμιστεί η κατακράτηση υγρών.
  • Η χρήση προστατευτικών γυαλιών για την κολύμβηση, καθώς και την χειρωνακτική εργασία θεωρείται απαραίτητη.
  • Πρέπει να αποφεύγεται να κρύβει κάποιος με γλαύκωμα τα ματια του.
  • Στις γυναίκες προτείνεται να σταματήσουν να χρησιμοποιούν καλλυντικά κοντά στην περιοχή των ματιών, αν αυτά τους είχαν προκαλέσει κάποτε την οποιαδήποτε ενόχληση.

Θεραπεία

Υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος, οι οποίες μπορούν να σταματήσουν την πρόοδό του και να κάνουν τα συμπτώματα ανώδυνα. Το γλαύκωμα, ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπιστεί και με χειρουργείο για μια πιο μακροχρόνια λύση. Δύναται να γίνει και χειρουργική επέμβαση με laser, αλλά το αν αυτό θα είναι εφικτό, εξαρτάται από την σοβαρότητα του περιστατικού, αλλά και την υγεία του ασθενή.

Σε γενικές γραμμές, είναι πάντα σημαντικό όποιος έχει γλαύκωμα να παρακολουθείται και να βρίσκεται σε επαφή με έναν έναν οφθαλμίατρο. Θα ήταν χαρά μας να βοηθήσουμε εσάς και την οικογένειά σας με το γλαύκωμα. Ελάτε σε επικοινωνία μαζί με το ιατρείο μας σήμερα.