Παιδο-οφθαλμολογία

Home / Παιδο-οφθαλμολογία

Η Παιδο-Οφθαλμολογία αποτελεί υπο-ειδικότητα της οφθαλμολογίας και η ενασχόλησή της αφορά, κατά κόρων, τις ασθένειες των ματιών των παιδιών, την ανάπτυξη της οράσεως, καθώς και την φροντίδα αυτής στα παιδιά.

Η όραση των παιδιών χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας. Δεν είναι λίγες οι παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την σωστή ανάπτυξη της όρασης στα παιδιά. Αλλά μέσω ειδικών εξετάσεων και ειδικής αντιμετώπισης, τα ζητήματα, που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα παιδί με την όραση του, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τα πιο πρώιμά τους στάδια κιόλας.  

Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παιδιά με την όραση τους συνήθως

Πολλά από τα προβλήματα, που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα παιδί με την όραση του, είναι ξεχωριστά από αυτά που παρατηρούνται σε ενήλικες, και χρήζουν εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Αναφορικά, μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω:

Στραβισμός

Εκτιμάται ότι το 2% με 4% του πληθυσμού γεννιέται με στραβισμό. Σε αυτή την πάθηση, τα μάτια δεν είναι σωστά ευθυγραμισμένα όταν εστιάζουν σε ένα αντικείμενο. Αυτές οι “αποκλίσεις” μεταξύ των ματιών μπορεί να συμβαίνουν προς διάφορες κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένου τα μάτια να γυρνάνε προς τα μέσα, έξω, ακόμη και πάνω ή κάτω.

Τα συμπτώματα του στραβισμού μπορούν να αντιμετωπιστούν με γυαλιά οράσεως και η θέση των ματιών μπορεί να διορθωθεί μερικώς, με χειρουργική επέμβαση. Χωρίς όμως η επέμβαση να εγγυάται πως θα εξαλειφθεί η ανάγκη χρήσης γυαλιών οράσεως.

Αμβλυωπία

Η αμβλυωπία εκτιμάται επίσης πως επηρεάζει ένα αντίστοιχο μέρος του πληθυσμού, φτάνοντας το 4% του πληθυσμού. Τα άτομα που πάσχουν από αμβλυωπία δυσκολευονται να χειριστούν το ένα τους μάτι, καθώς ο εγκέφαλος τους έχει αρχίσει να βασίζεται περισσότερο στο ένα εκ των δύο. Αυτό μπορεί να προκληθεί είτε από διαθλαστικό σφάλμα μεταξύ των ματιών τους, το οποίο είναι μεγαλύτερο των 2,5D μεταξύ των δύο οφθαλμών, ή όταν τα μάτια δεν είναι σωστά ευθυγραμισμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η αμβλυωπία αντιμετωπίζεται με την κατά το δυνατόν διόρθωση των διαθλαστικών σφαλμάτων, ακολουθούμενη από θεραπεία, η οποία μέσω ασκήσεων έχει ως στόχο να επανεκπαιδευση τον εγκέφαλο να κάνει ίση χρήση και των δυο ματιών.

Σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι γονείς θα πρέπει να ενδιαφερθούν για τα παιδιά τους από νωρίς. Ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, μπορούν να επιδεινωθούν με το πέρας του χρόνου, αν δεν υπάρχει κατάλληλη αντιμετώπιση, όπως φαίνεται εξάλλου και με τον στραβισμό που μπορεί να οδηγήσει σε αμβλυωπία.

Με την σωστή φροντίδα όμως, το κάθε παιδί θα μπορεί να αναπτύξει σωστά την όραση του, με τα προβλήματα να μετριάζονται, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την ποιότητα ζωής του παιδιού, όσο αυτό μεγαλώνει, και συνεισφέροντας στην υγιή ανάπτυξη της όρασης του.

Εκ γενετής προβλήματα οράσεως και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά

Ορισμένα συνηθισμένα προβλήματα οράσεως που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά εκ γενετής, είναι ο καταρράκτης και το γλαύκωμα. Σε αυτές τις παθήσεις έχει αναγνωριστεί η επιρροή του γενετικού παράγοντα, αλλά με την βοήθεια μοντέρνων τεχνικών αντιμετώπισης μπορουν να αντιμετωπιστούν ακόμη και σε παιδιά πολύ νεαρής ηλικίας.

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά, ενδεχομένως με αυτό να αναπτύσσεται σε βρεφική ηλικία κιόλας, είναι το μπλοκάρισμα των δακρυϊκών αγωγών. Υπολογίζεται μάλιστα πως το 6% των νεογνών έχουν ένα μπλοκαρισμένο αγωγό. Με την αντιμετώπιση του, ωστόσο, να αποτελεί ρουτίνα και με την βοήθεια ενός ιατρού οι γονείς μπορούν να μάθουν να το αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι.

Εάν λοιπόν, υπάρχει από μέρους σας η οποιαδήποτε ανάγκη για την όραση των νεαρών ατόμων της οικογένειάς σας, ή και αν ακόμα ενδιαφέρεστε για προληπτικό έλεγχο, το ιατρείο μας βρίσκεται στην διάθεση σας. Η έγκαιρη διάγνωση και οι τακτικοί έλεγχοι είναι το κλειδί στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών.