Χειρουργική καταρράκτη

Home / Χειρουργική καταρράκτη

Ο καταρράκτης είναι μια συνηθισμένη πάθηση των ματιών, η οποία σχετίζεται με την θόλωση του φακού των ματιών, έχοντας ως αποτέλεσμα την μείωση της όρασης. Συνήθως αναπτύσσεται αργά και μπορεί να επηρεάσει και τα δύο μάτια. Υπολογίζεται πως ο καταρράκτης ευθύνεται για το 50% των περιπτώσεων τύφλωσης παγκοσμίως.

Μπορεί ο καταρράκτης να επηρεάσει άτομα εκτός της τρίτης ηλικίας;

Αν και σπάνιο, η αλήθεια είναι πως μπορεί! Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις καταρράκτη αποδίδονται στην γήρανση, άλλοι παράγοντες που μπορεί να τον προκαλέσουν είναι το τραύμα, η έκθεση σε ακτινοβολία, και είναι δυνατόν να υπάρχει κατακάκτης και εκ’ γενετής. Εξωτερικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, ο διαβήτης, καθώς και η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, έχουν βρεθεί  και αυτά να συνδέονται με την πάθηση.

Πρόληψη και αντιμετώπιση του καταρράκτη

Η χρήση γυαλιών ηλίου και ο περιορισμός του καπνίσματος μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στο να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη. Δυστυχώς όμως, δεν έχει βρεθεί κάποια αποδεδειγμένη αποτρεπτική μεθοδος για τον καταρράκτη. Υπάρχουν περιπτώσεις που άτομα αναπτύσσουν καταρράκτη χωρίς αυτό να συνδέεται απαραίτητα με εξωτερικούς παράγοντες. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως έχει βρεθεί ισχυρή συσχέτιση στην ανάπτυξη του καταρράκτη με γενετικούς παράγοντες.

 

Σε περιπτώσεις που έχει αρχίσει ήδη η ανάπτυξη του καταρράκτη, η χρήση γυαλιών μπορεί να βοηθήσει με τα πρόωρα συμπτώματα. Η χειρουργική αντιμετώπιση, όμως, αποτελεί την μόνη αποτελεσματική λύση αν ο καταρράκτης έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά την ζωή του πάσχοντα. Εδώ είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ο καταρράκτης ΔΕΝ μπορεί να ‘διαλυθεί’ ή να επιβαρυνθεί με κολλύρια, και προτείνεται στους ασθενείς να αποφεύγουν προϊόντα που υποστηρίζουν το αντίθετο, καθώς εκτός από παραπλανητικά, δεν είναι εγκεκριμένα και μπορεί να είναι και επικίνδυνα.

Διάγνωση του καταρράκτη

Ο καταρράκτης μπορεί να διαγνωστεί με μια τυπική οφθαλμολογική εξέταση. Η συχνότητα της πάθησης αποτελεί έναν ακόμα λόγο για τον οποίο θα πρέπει ο κάθε άνθρωπος  να εξετάζεται τακτικά από τον οφθαλμίατρο του. Ο καταρράκτης μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά και να οδηγήσει σε τύφλωση στο πέρας του χρόνου, αν δεν υπάρξει αντιμετώπιση. Το φαινόμενο αυτό είναι μάλιστα πολύ συχνό σε χώρες με ακμάζουσα φτώχεια.

Η διάγνωση του καταρράκτη είναι εύκολη για έναν ειδικό. Άτομα τα οποία παρατηρούν συμπτώματα όπως χειροτέρεψη της όρασης τους, δυσκολία να δουν στο σκοτάδι, στεφάνια γύρω από πηγές φωτός, ξεθωριασμένα χρώματα, δυσκολία στην ανάγνωση ή ακόμη και δυσκολία στην αναγνώριση προσώπων, θα πρεπει να απευθύνονται σε κάποιον ειδικό. Ο καταρράκτης μπορεί επίσης να αυξήσει το ρίσκο του να σκοντάψει κάποιος, οπότε είναι ιδιαιτέρως σημαντικό άτομα μεγάλης ηλικίας να εξετάζονται και αυτά τακτικά.

Προεγχειρητικός έλεγχος

Για οποιονδήποτε ασθενή κριθεί απαραίτητο να χειρουργηθεί για την αφαίρεση καταρράκτη, είναι απαραίτητο να γίνουν ειδικές εξετάσεις για να βεβαιωθεί η ασφάλεια του. Το στάδιο του καταρράκτη πρέπει να διαπιστωθεί ,καθώς και να γίνουν, επίσης, εξειδικευμένοι έλεγχοι, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άλλες ασθένειες που πρέπει να διευθετηθούν.

Επέμβαση για καταρράκτη

Η εγχείρηση για την αντιμετώπιση του καταρράκτη χαρακτηρίζεται από μεγάλο ποσοστό επιτυχίας και είναι γνωστό πως επαναφέρει την όραση των ασθενων. Είναι μια απο τις πιο συνηθισμένες εγχειρήσεις στα μάτια.

Ο στόχος των διαφόρων τύπων εγχείρησης του καταρράκτη, που πραγματοποιούνται, είναι να αφαιρέσουν τον ταλαιπωρημένο φακό, ο οποίος στην συνέχεια αντικαθίσταται με έναν καινούριο, τεχνητό φακό.

Μετά το χειρουργείο, οι ασθενεις θα μπορούν να συνεχίσουν τις περισσότερες δραστηριότητες τους με ανώδυνη ανάρρωση και η βελτίωση στην όραση παρατηρείται άμεσα. Επίσης, ο καταρράκτης μετά την αφαίρεση του δεν μεγαλώνει ξανά.

Ελάτε να σας βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του καταρράκτη

Στο ιατρείο μας μπορείτε να λάβετε την κατάλληλη καθοδήγηση για την διάγνωση αλλά και την αντιμετώπιση του καταρράκτη. Ελάτε σήμερα σας βοηθήσουμε με ότι χρειάζεστε εσείς και οι άνθρωποι που αγαπάτε με πληροφορίες και καθοδήγηση για αντιμετώπιση ή και χειρουργείο για καταρράκτη.