Βυθοσκόπηση : Η εξέταση που μπορεί να δει (σχεδόν) τα πάντα

Βυθοσκόπηση : Η εξέταση που μπορεί να δει (σχεδόν) τα πάντα

Γιατί να κάνω βυθοσκόπηση;

Η διαδικασία της βυθοσκόπησης κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να εξεταστεί πλήρως ο οφθαλμικός βυθός, δηλαδή να παρατηρηθεί διεξοδικά το υαλώδες και ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού, ώστε να γίνει διάγνωση τόσο παθήσεων που αφορούν στο εσωτερικό του οφθαλμού (αλλαγές στα αγγεία του οφθαλμικού βυθού, μεταβολές στην ωχρά κηλίδα, αλλαγές στο υαλώδες, αλλοιώσεις στο οπτικό νεύρο, όγκοι αμφιβληστοειδούς / χοριοειδούς) όσο και παθήσεων με τις οποίες υπάρχει σύνδεση και οι οποίες αφορούν στη γενικότερη υγεία του ατόμου (αυτοάνοσα νοσήματα, λοιμώξεις, σκλήρυνση κατά πλάκας, λευχαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, αυξημένη αρτηριακή πίεση κι ενδοκράνια υπέρταση κ.α).

Πρόκειται για μια επώδυνη εξέταση; Μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και
κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ελλοχεύουν κίνδυνοι; Απευθύνεται σε
όλους;

Πρόκειται για μια εξειδικευμένη, μη επώδυνη οφθαλμική εξέταση, η οποία οχι μόνο μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και σε εγκύους χωρίς κανένα απολύτως φόβο, αλλά κι επιβάλλεται, καθώς κάποιες καταστάσεις όπως για παράδειγμα η υπέρταση κύησης, η κεντρική ορώδης αμφιβληστροειδοπάθεια κ.α επιτάσσουν τη συγκεκριμένη εξέταση, ώστε να γίνει έγκαιρη διάγνωση παθήσεων που θα μπορούσαν να βλάψουν την όραση της εγκύου. Η βυθοσκόπηση μπορεί να γίνει τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Τι να περιμένω κατά τη διάρκεια της βυθοσκόπησης;

Η διαδικασία ξεκινά με διαστολή της κόρης του οφθαλμού (μυδρίαση) μέσω της χρήσης κολλυρίου. Η βυθοσκόπηση, η οποία πραγματοποιείται μετά από 10-15 λεπτά από την εφαρμογή του κολλυρίου, προκειμένου η κόρη να έχει διασταλλεί ικανοποιητικά, επιτρέπει στον οφθαλμίατρο την επισκόπηση του εσωτερικού του ματιού, ώστε εκείνος να εξακριβώσει την κατάσταση της ωχράς κηλίδος, των αγγείων του αμφιβληστροειδούς, του οπτικού νεύρου, αλλά και την περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, η οποία διαρκεί 2-3 λεπτά, χρησιμοποιούνται ειδικοί φακοί και σχισμοειδής λυχνία ή οφθαλμοσκόπιο με το οποίο γίνεται από τον οφθαλμίατρο εστίαση του φωτός στο βυθό του ματιού. Κάποιες φορές γίνεται χρήση ειδικού φακού επαφής ή εφαρμογή ήπιας πίεσης στο εξωτερικό οφθαλμικό τοίχωμα προκειμένου να αποκλειστούν ρωγμές του αμφιβληστροειδούς.

Θα βλέπω καθαρά μετά τη βυθοσκόπηση; Τι θα πρέπει να προσέξω;

Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η οδήγηση 1-2 ώρες μετά τη βυθοσκόπηση καθώς εξαιτίας της διαστολής της κόρης του οφθαλμού η όραση είναι ιδιαίτερα θολή. Σημαντική κρίνεται επίσης η χρήση γυαλιών ηλίου, καθώς μέχρι η όραση να επανέλθει σε φυσιολογικό επίπεδο υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο φως.

Συμπερασματικά

Δεδομένου οτι περισσότερα από 20 νοσήματα μπορούν να διαγνωστούν μέσω της βυθοσκόπησης, ο τακτικός, γενικότερος έλεγχος της λειτουργίας των ματιών, ο οποίος υπερβαίνει τον απλό διαθλαστικό έλεγχο για τη συνταγογράφηση γυαλιών, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος όσον αφορά στη πρόληψη αλλά και τη διάγνωση οχι μόνο οφθαλμολογικών, αλλά και άλλων νοσημάτων και παθήσεων του οργανισμού.