Συμβουλές και μύθοι για την μυωπία

Συμβουλές και μύθοι για την μυωπία

Η μυωπία αποτελεί την πιο συνηθισμένη ανωμαλία των ματιών, υπολογίζεται μάλιστα πως το 22% του πληθυσμού πάσχει από αυτήν. Η μυωπία προκύπτει όταν το μάτι αναπτύσσεται πολύ από εμπρός προς τα πίσω. Τα άτομα που έχουν μυωπία αδυνατούν να δουν καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά τους.

Τι προκαλεί την μυωπία;

Πιστεύεται ότι προκαλείται από γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες, με μερικές έρευνες να δείχνουν πως μπορεί να επηρεαστεί από την κληρονομικότητα.

Τι επηρεάζει την ανάπτυξη της μυωπίας;

Έχει φανεί μια αμιγής σύνδεση στην ανάπτυξη της μυωπίας με την αστικοποίηση καθώς και το επίπεδο εκπαίδευσης.

Μπορεί κάτι να μειώσει τις πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος μυωπία; Υπάρχει πρόληψη στην μυωπία;

Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα προϊόντα ή ιατροφαρμακευτικές λύσεις για την πρόληψη της μυωπίας. Προτείνεται ωστόσο στα παιδιά να ξοδεύουν ένα κομμάτι της ημέρας τους σε εξωτερικούς χώρους. Το να ξοδεύει ένα νεαρό άτομο περισσότερο χρόνο έξω φαίνεται να συνεισφέρει στο να μειώνει τις πιθανότητες να αναπτύξει ένα παιδί μυωπία.

Μπορώ να κάνω κάτι για να καθυστερήσει η ανάπτυξη μυωπίας;

Στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιου είδους θεραπεία μπορεί να αποφευχθεί, και να θεωρήσει ο ασθενής αν θέλει να κάνει διορθωτική επέμβαση laser μετά την ενηλικίωση του. Για κάθε περίπτωση, καλύτερο είναι να μιλήσετε με τον οφθαλμίατρο σας.

Μύθοι σχετικά με την μυωπία

Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν αρκετοί μύθοι που περιτριγυρίζουν την μυωπία. Δυστυχώς όμως, με το να είναι η μυωπία τόσο συνηθισμένη, και οι μύθοι που την αφορούν έχουν φτάσει να είναι ευρέως διαδεδομένοι. Η Αμερικανική Ένωση Οπτομετρίας συγκέντρωσε και εξέτασε μερικούς από τους πιο γνωστούς μύθους στο θέμα, οι οποίοι αναφέρονται και παρακάτω.

Το να φοράει κανείς γυαλιά οράσεως κάνει την μυωπία χειρότερη

Αυτός ο μύθος είναι παλιός αλλά δεν υποστηρίζεται από έρευνες. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν κάτι τέτοιο. Ακόμη και αν κάποιος έχει μικρό βαθμό μυωπίας, προτείνεται για δική του διευκόλυνση να χρησιμοποιεί γυαλιά ή έστω φακούς.

Το πως διαβάζει ή παίζει ένα παιδί δεν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την μυωπία

Παρότι ακούγεται συχνά το παραπάνω, πρόκειται για έναν ακόμη μύθο. Αν ένα παιδί διαβάζει βιβλία από κοντινή απόσταση, ή παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή αυτό δεν σημαίνει πως θα αναπτύξει μεγαλύτερη μυωπία ως αποτέλεσμα των συνηθειών αυτών. Μπορεί η απόσταση από οθόνες/βιβλία και η ποιότητα του φωτισμού ναι βοηθάνε στο να αισθάνονται κάποιου τα μάτια πιο άνετα, αλλά όχι με την μυωπία.

Είναι επωφελές να φοράει κανείς γυαλιά με μικρότερο βαθμό από αυτόν της μυωπίας του.

Πρόκειται θεωρία που έχει αποδειχθεί ως λανθασμένη.

Υπάρχουν λύσεις στην μυωπία;

Η εγχείρηση με laser (LASIK) μπορεί να μειώσει ή ακόμη και να εξαλείψει σχεδόν την μυωπία σε κάποιον. Διαβάστε το σχετικό άρθρο μας για περισσότερες λεπτομέρειες. Για οποιαδήποτε άλλη ερώτηση μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας.